Verdieping

Het witte, lege blad staart je aan. Hoe kom je op goede ideeën? Hoe begin je en met welke materialen? Kunstenaars bepalen hun eigen opdrachten en aanpak. Ze hebben hun eigen werkwijze en onderwerpen. Ze beperken zichzelf, bijvoorbeeld met een bepaalde set regels. Door één onderwerp of materiaal te kiezen of door te werken in een bepaalde volgorde. 

Vertrekpunt is altijd een persoonlijke fascinatie, ook al schaam ik me dood.
Kinke Kooi

Vragen bij thema

De vragen kunnen leerlingen zelfstandig beantwoorden of klassikaal bespreken om meer te leren over dit thema. Lees de vragen door en bekijk de video’s. Beantwoord de vragen door de antwoorden van de kunstenaars te analyseren en reflecteer zelf op het thema. Hoe kijken kunstenaars tegen het thema aan? Leer jouw eigen mening te onderbouwen in dit thema.  

  • Hoe verloopt een creatief denkproces? 
  • Wanneer is een idee origineel? 
  • Welke ‘regels’ of grenzen in zijn of haar werkwijze heeft de kunstenaar? 
  • Moet een kunstenaar zijn ideeën zelf uitvoeren?

Maakopdracht

Vorm een kunstenaarscollectief en formuleer samen vijf regels om een eigen artistiek onderzoek te starten. 

In deze opdracht werk je samen in een kunstenaarscollectief. In de geschiedenis en in de actuele kunst zien we veel kunstenaar samenwerken, gezamenlijk formuleren ze hun visie op kunst. Hoe is het om samen te werken en dezelfde soort kunst te maken? Jullie vormen in deze opdracht een nieuwe stroming, beweging of filosofie in de kunst! 

  1. Schrijf in 2 minuten een aantal regels op. Bijvoorbeeld: alleen roze gebruiken, altijd werken met een liniaal, je moet altijd bananen schilderen. 
  2. Stel in groepjes van 4 samen 5 regels op voor een artistiek onderzoek. De regels kunnen gaan over de werkwijze, materialen, onderwerp, formaat van het werk. Bijvoorbeeld: alleen tekenen met liniaal, tekenen met tape en gekleurde krijt en het onderwerp heeft altijd te maken met voetbal. 
  3. Geef jullie stijl een naam. Welke oneliners horen bij de kunststijl? Wat zijn uitspraken van kunstenaars binnen jullie stroming? 
  4. Maak een kunstwerk en houd je aan de samen afgesproken regels. 

 

Je kan deze opdracht ook downloaden om uit te printen! Klik hier.

Deel je werk

Deel jouw gemaakte werk met Productiehuis Plaatsmaken, en wie weet, plaatsen we jouw werk op de Oogmerk website


Upload je foto’s. Zorg dat het jpg bestanden zijn, en niet groter dan 3 MB.
loading..