Verdieping

Moeder natuur is altijd al een grote inspiratiebron voor de kunsten. Van dromerige landschappen, tot ruige zeezichten, van romantisch panorama tot gedetailleerde schildering van boomschors. De natuur is altijd in beweging: de groei, het verval, de seizoenen. Het fascineert kunstenaars enorm. Kunstenaars proberen de natuur zo goed mogelijk naar waarneming of met hun verbeelding te vangen in hun werk. De schoonheid, het sublieme en het ruige van de natuur wordt door de ogen van de kunstenaars getoond. Wat zou jij van de natuur laten zien? 

Ik ben een soort verslaggever van het lievelingsbos
Dorian Hiethaar

Vragen bij thema

De vragen kunnen leerlingen zelfstandig beantwoorden of klassikaal bespreken om meer te leren over dit thema. Lees de vragen door en bekijk de video’s. Beantwoord de vragen door de antwoorden van de kunstenaars te analyseren en reflecteer zelf op het thema. Hoe kijken kunstenaars tegen het thema aan? Leer jouw eigen mening te onderbouwen in dit thema.  

 • Op welke manier halen deze kunstenaars inspiratie uit de natuur? 
 • Kunstenaars bekijken de natuur en leggen het vast op doek of gebruiken de natuur in hun foto’s. Ze voegen iets toe, ze manipuleren of gebruiken hun verbeelding om de natuur te verbeelden. Welk beeld geven deze kunstenaars van de natuur? 

Maakopdracht 

Maak een fotoserie met het verval of groei van de natuur in de hoofdrol.

In deze opdracht ga je aan de slag met fotografie. Hoe jij het verval of groei in de natuur laat zien is aan jou! Ga je een stilleven fotograferen zoals Louise te Poele of Margriet Smulders? Of ga je net als Dorian Hiethaar en Erik Odijk het bos in?

 1. Stilleven fotograferen
  Verzamel spullen in de natuur. Ga niet plukken, verzamel wat al op de grond ligt. Een kronkelige tak, bladeren of boomschors. Zet jouw verzameling als een stilleven bij elkaar. Wat neem je als achtergrond? Pak grote vellen papier, behang, maak een collage van tijdschriften in de achtergrond. Kijk goed naar de kleuren, wat past er goed bij elkaar? Werk met verschillende lichtbronnen, kijk wat goed werkt. Kies je compositie en indeling: wat staat vooraan, wat in het midden? Fotografeer je van boven, van onder, dichtbij of verder weg? Zoek een interessant invalshoek om het verval of groei in de natuur goed in beeld te krijgen.
 2. Fotograferen in de natuur
  Ga met je klas naar buiten, naar het dichtsbijzijnde park. Elk onderwerp in de natuur kun je op een interessante manier fotograferen. Probeer veel uit om je ontwerp interessant in beeld te brengen. Zoek naar een juist standpunt; van onderaf, ooghoogte of dichtbij, ver weg. Probeer te werken met scherptediepte, bijvoorbeeld een groen blaadje vooraan vaag en onscherp met een plant achterin de foto haarscherp in beeld.
 3. Een serie samenstellen
  In een fotoserie breng je een aantal foto’s bij elkaar die elkaar aanvullen. Vaak bestaat een serie uit een oneven aantal foto’s: 3, 5 of 7 foto’s. Een oneven aantal levert vaak een betere compositie op. Samen vertellen de foto’s een verhaal of beelden ze iets uit.

 

Je kan deze opdracht ook downloaden om uit te printen! Klik hier.

Deel je werk

Deel jouw gemaakte werk met Productiehuis Plaatsmaken, en wie weet, plaatsen we jouw werk op de Oogmerk website


Upload je foto’s. Zorg dat het jpg bestanden zijn, en niet groter dan 3 MB.
loading..