Kunst van druktechniek
Verdieping
Hoe (re)produceren kunstenaars? Welke grafische technieken gebruiken kunstenaars om hun beelden te maken? Als een kunstwerk vaker wordt afgedrukt, is het dan nog origineel? Hoe gebruiken kunstenaars bestaande beelden?
In dit thema onderzoeken we kunstenaars die grafische technieken gebruiken, zoals zeefdruk of hoogdruk. In de video’s zie je de kunstenaars aan het werk in hun atelier of in Productiehuis Plaatsmaken om hun werk af te drukken.
Je probeert eigenlijk korte brieven te schrijvenCees Andriessen
Vragen bij thema
De vragen kunnen leerlingen zelfstandig beantwoorden of klassikaal bespreken om meer te leren over dit thema. Lees de vragen door en bekijk de video’s. Beantwoord de vragen door de antwoorden van de kunstenaars te analyseren en reflecteer zelf op het thema. Hoe kijken kunstenaars tegen het thema aan? Leer jouw eigen mening te onderbouwen in dit thema.
- In de video’s zie je kunstenaars aan het werk met zeefdruk en hoogdruk. Waarom kiezen zij voor deze techniek?
- Wat zijn volgens jou voor- en nadelen van werken met grafische technieken?
- We gebruiken nu vaak een printer om drukwerk af te drukken. Welke verschillen zie jij tussen een afdruk door een ambachtelijk druktechniek en een afdruk uit de printer?
Maakopdracht
Ontwerp in tweetallen een nieuwe taal en schrijf elkaar korte brieven in monotype.
Cees Andriessen vertelt al in zijn video, het werken met een druktechniek is alsof je een korte brief probeert te schrijven. Wat als je een nieuwe taal ontwerpt? Hoe kan een letter eruitzien? Welke talen ken jij en wat kun je er zelf aan toevoegen? Ontwerp jij een taal met enkel driehoekige vormen, of een taal met sierlijke lijnen?
Monotype is een druktechniek waarbij je een plaat met inkt of verf gaat betekenen. Er zijn meerdere technieken mogelijk, probeer veel uit!
- Rol een plaat in met drukinkt of acrylverf. Wees voorzichtig met de hoeveelheid inkt – je hebt niet veel nodig. Leg tekenpapier op jouw ingevette plaat. Pak een balpen of potlood waarmee je op de achterkant van jouw papier gaat tekenen. Haal voorzichtig het papier van jouw bedrukte plaat en daar is jouw monotype!
- Rol een plaat in met drukinkt of acrylverf. Leg tekenpapier op jouw ingevette plaat. Verzamel allerlei materialen die je een interessante textuur, structuur hebben. Bijvoorbeeld – het netje van mandarijnen, bubbeltjesplastic of bladeren uit de natuur. Knip en bewerk de materialen op jouw manier. Leg de materialen op de ingevette plaat. Kijk goed naar de compositie. Druk met een schone inktroller of een drukpers jouw monotype af.
- Schilder met een drukinkt op een schone plaat jouw tekst. Werk snel zodat de inkt niet teveel droogt. Leg het tekenpapier op de schildering en druk jouw werk af met een pers of druk het aan met een schone roller. Haal voorzichtig het papier van jouw bedrukte plaat en daar is jouw monotype.
Materialen en benodigdheden:
- Plaat (plexiglas, glas, aluminium of een plastic oppervlak)
- Bij voorkeur drukinkt - anders acrylverf
- Inktrollers
- Potlood of pen
Wil je meer leren over druktechnieken? Je bent met je klas welkom om Productiehuis Plaatsmaken te bezoeken. Neem contact op met info@plaatsmaken.nl voor het bespreken van de mogelijkheden voor het volgen van een workshop met een klas.
Je kan deze opdracht ook downloaden om uit te printen! Klik hier.