Verdieping

Je wil iets tekenen dat ‘lijkt’, lijkt op de werkelijkheid. Dat het echt is. Een realistische tekening willen maken levert meer dan eens frustratie op. Hoe zorg je dat je handen kunnen tekenen wat jouw ogen zien? Kijken, kijken en beter leren kijken. Kunstenaars geven in hun werk een blik op de wereld zoals zij de wereld zien en ervaren. Ze tekenen of schilderen de realiteit maar werken ook met hun verbeelding. Wat is de werkelijkheid en waar gebruikt de kunstenaar verbeelding?

Je kan niet alles schilderen wat je ziet. Het is onbegonnen werk
Dorian Hiethaar

Kijkvragen bij thema

Lees de kijkvragen en bekijk de video’s. Beantwoord de kijkvragen door de antwoorden van de kunstenaars te analyseren. Hoe kijken zij tegen het thema aan? Wat kun je uit hun video’s halen? 

  • Kies een video uit het thema. Hoe ‘ziet’ deze kunstenaar de werkelijkheid? Positief, somber, vol fantasie. Leg uit hoe dit op jou overkomt.
  • Tekenen lukt niet altijd realistisch: wat zeggen kunstenaars hierover?  
  • Waarom willen we zo graag dat onze tekeningen ‘lijken’ op de werkelijkheid? 

Maakopdracht

Teken of schilder een omgeving die wordt omschreven in een telefoongesprek door een klasgenoot. 

In deze opdracht werk je in tweetallen.

  1. Je kiest beiden een locatie uit in of rondom de school. Kies bijvoorbeeld voor een deel van het schoolgebouw, een doorkijkje naar de gang, drie bomen die buiten staan. Kies een deel van de omgeving en bepaal goed wat het kader is.
  2. Neem eerst de tijd om te kijken hoe de tekening of het schilderij opgebouwd moet worden. Wat wil je vertellen? Is het schilderij staand of liggend? Welke kleur heeft de achtergrond? Wat zijn de grootste objecten die geschilderd of getekend moeten worden? Hoe kun je het zo beeldend mogelijk omschrijven? Maak notities en een schets van jouw locatie. 
  3. Bel met je samenwerkingspartner. Beschrijf in een aantal stappen de omgeving uit je tekening aan de ander. Het gaat erom dat jij het zo goed mogelijk beschrijft. Als je dingen vergeet of onduidelijk verwoordt kan dat frustratie opleveren, wees dus precies! De klasgenoot die tekent of schildert mag alleen vragen stellen die met ja/nee zijn te beantwoorden.
  4. Daarna draaien de rollen om en ben jij aan de beurt! 

 

Je kan deze opdracht ook downloaden om uit te printen! Klik hier.

Deel je werk

Deel jouw gemaakte werk met Productiehuis Plaatsmaken, en wie weet, plaatsen we jouw werk op de Oogmerk website


Upload je foto’s. Zorg dat het jpg bestanden zijn, en niet groter dan 3 MB.
loading..