Verdieping

Hoe laat je een publiek nadenken over een maatschappelijk onderwerp? Hoe kun je je verplaatsen in vluchtelingen? Hoe kijken we naar het vrouwelijk lichaam? Wanneer ben je een macho? Hoe wordt het nieuws geframed? Kunstenaars werpen allerlei vragen op in hun kunst zonder antwoord te geven op die vragen. Ze maken werk bij actuele thema’s, bedenken er beelden of verhalen bij. Of ze zetten iets in scene om de actualiteit na te bootsen.

Ik ben heel erg gefascineerd door de ultieme overgave aan de kunst.
Julius Thissen

Vragen bij thema 

De vragen kunnen leerlingen zelfstandig beantwoorden of klassikaal bespreken om meer te leren over dit thema. Lees de kijkvragen door en bekijk de video’s. Beantwoord de vragen door de antwoorden van de kunstenaars te analyseren en reflecteer zelf op het thema. Hoe kijken kunstenaars tegen het thema aan? Leer jouw eigen mening te onderbouwen in dit thema.  

  • Is het belangrijk dat kunst maatschappelijk betrokken is volgens jou?
  • Hoe dragen kunstenaars bij aan het maatschappelijk debat rondom vluchtelingen? 
  • Wat kan de rol van kunst zijn in het maatschappelijk debat rondom feminisme?

Maakopdracht

Maak een performance van 1 minuut waarin je protesteert tegen een maatschappelijk probleem of voor iets dat volgens jullie om verandering vraagt.

Kunstenaars gebruiken vaak verschillende technieken om hun verhaal of ideeën te delen met publiek. Performancekunst kan veel verschillende vormen aannemen, het is meestal een presentatie of optreden tussen muziek, theater en beeldende kunst in. Ze zijn vaak van korte duur. Meestal speelt de kunstenaar zelf een belangrijke rol in de presentatie. De performance bevat van tevoren bedachte bewegingen of handelingen. 

In deze opdracht werk je samen.

  1. Maak samen een lijst met problemen, moeilijkheden en dingen waar je last van hebt. Dit kan van alles zijn; het weer, je kapotte fiets en dat je dan moet lopen, schoenen die je niet meer mooi vindt, je moeder die voortdurend eten maakt dat je niet lekker vindt. Maar ook natuurlijk wereldlijke problemen als grote droogte in de natuur of oorlog ergens. Kies samen een probleem uit waarvan jullie willen dat het gaat veranderen.
  2. Denk samen na over mogelijke oplossingen. Wat kan er anders? Hoe kunnen jullie je punt duidelijk maken?
  3. Denk samen na over hoe het protest eruit zou kunnen zien, in zowel attributen als bewegingen. Heb je grote spandoeken nodig? Stickers? T-shirts? Welke handeling verricht je tijdens de performance? Hoe maken jullie je punt duidelijk? Zoek naar passende ontwerpen en bewegingen bij jullie gekozen probleem. 

 

Je kan deze opdracht ook downloaden om uit te printen! Klik hier.

Deel je werk

Deel jouw gemaakte werk met Productiehuis Plaatsmaken, en wie weet, plaatsen we jouw werk op de Oogmerk website


Upload je foto’s. Zorg dat het jpg bestanden zijn, en niet groter dan 3 MB.
loading..